Marcipán

Cukráři dnes dokážou z marcipánu vytvořit hotové zázraky, že je škoda to jen ochutnat, kolikrát byste ani neřekli, že je daný výrobek z marcipánu.

marcipánové kuličkyKdy se vlastně začala psát historie této sladké pochoutky?
– marcipán je vlastně nepečená cukrovinka, vyrobená z mandlí a cukru, přitom obsah mandlí by měl být minimálně 30 procent
– legendy o původu marcipánu nalezneme na několika místech, např. v Německu, Estonsku, Rusku nebo Španělsku. Dá se říci, že přesnou historii nezná nikdo, s největší pravděpodobností se ale předpokládá, že pochází z Blízkého východu, odkud se postupně rozšířil díky křížovým výpravám až do Evropy
– zpočátku byl v Evropě marcipán prodáván jen jako lék proti nadýmání a zácpě
– ve 14. století se marcipán začal podávat už i jako dezert na hostinách, ale pouze nejvyšších hodnostářů
– až když začal být dostupný i pro „obyčejné lidi“, objevily se i první továrny na výrobu marcipánu, a málo jich zrovna nebylo, ovšem takové továrny, které marcipán šidily a nevyráběli ho v nejvyšší kvalitě, si svou výrobu neudrželi
– v dnešní době se za velmoc marcipánu považuje Německo.
marcipán růže
Dnes je marcipán dostupný běžně, i dnes je ale poměrně drahý, proto si ho spousta lidí vyrábí doma, postup složitý není a chuťově se vyrovná tomu kupovanému.
– jeho příprava je jednoduchá, potřebujete cukr a najemno nasekané mandle, nejlépe v poměru jedna ku jedné, a vaječný bílek, vše dohromady budete třít, dokud nevznikne vláčná hmota
– dochutit se může růžovou vodou (ta vzniká pouze jako vedlejší produkt při parní destilaci esenciálního oleje), mohou se do něj přidávat potravinářská barviva, můžete přidat i kvalitní čokoládu, přísady už jsou na Vás, záleží, k čemu marcipán budete chtít použít
marcipán prase

Někteří „kouzelníci“ dokážou  z marcipánu stvořit celé dorty, ozdobné figurky z marcipánu nesmí chybět na dortu svatebním, modely z marcipánu jsou běžně dostupné v každé cukrárně.

Marcipán
3.4 (68%)5